Fotoğraftakiler : Soldan Sağa – Türkiye Hahambaşısı Rav İshak Haleva, dönemin Portekiz Cumhurbaşkanı eşi, dönemin Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio,  İşadamı Doğan Kasadolu, Dönemin Hahambaşı Başmüşaviri Bensiyon Pinto

Musevi iş adamı Doğan Kasadolu, Taraf gazetesinin ‘Yahudi vatandaşlar Türkiye’den kaçıyor’ haberine, ‘Yahudilerde Müslüman-Türk karşıtlığı oluşturmak istiyorlar. Kınıyorum. Bu gazetecilik değildir’ diyerek cevap verdi.

Musevi İşadamı Doğan Kasadolu, Taraf gazetesinin “Yahudi vatandaşlar Türkiye’den kaçıyor” başlıklı haberine cevap verdi. Taraf Gazetesi, Finansal Times’ın 17 bin Türkiyeli Sefarad Yahudisi’nin İspanya’ya geçme sebebi olarak AKP’yi hedef göstermesini haberine taşımış, Türkiye’de Yahudilere yönelik nefret söylemleri olduğunu iddia etmişti. Kasadolu Hür Haber’e yaptığı açıklamalarda, “Taraf gazetesinin olayı çarpıttığını, Türkiye’de yaşayan 15 bin Yahudi’den yalnızca 3 bin tanesinin dış ülkelere pasaport başvurusunda bulunduğunu” söyledi.

İşte Kasadolu’nun o açıklamaları:

BU GAZETECİLİK DEĞİLDİR

“Taraf gazetesi olayı çarpıtıyor. 2003 yılında Portekiz Cumhurbaşkanı gelmişti. İspanya Cumhurbaşkanı da, “Biz Yahudileri kovduk, onlara vatandaşlık ve pasaport verelim” dedi. Bugün Türkiye’de 15 bin Türk Yahudi var. Bunlardan 3 bin tanesi bu ülkelere pasaport almak için başvurmuştur. Şimdi bu Türkiye’deki Yahudi düşmanlığı sebebiyle yapmıyorlar bu işi. Bunlar İspanyol Pasaportu almak suretiyle Avrupa’da serbest dolaşım imkanı sağlamak için yapıyorlar bunu. Dolayısıyla Taraf isimli gazete konuyu çarpıtmış Yahudi karşıtlığı feveranı ile yeni bir Yahudi karşıtlığı yaratmak, bununla birlikte de Yahudilere Müslüman-Türk karşıtlığı oluşturmak istiyorlar. Bunu bir de şu anki siyasi çekişmelerin bir parçası haline getirmek istiyorlar. Kınıyorum. Bu gazetecilik değildir.

YAHUDİ KARŞITLIĞI HER DÖNEMDE VARDI AMA BAŞVURULAR BU NEDENLE DEĞİL

Ben Portekiz Cumhurbaşkanı’yla görüştüğümde kendisi de bana bizzat söyledi, “Size pasaport verelim” diye. Tamam Türkiye’de bir Yahudi düşmanlığı var mı var. Ama bu, bu iktidarla başlamış bir şey değil. Ecevit döneminde de, Çiller, Demirel dönemlerinde de vardı. Bu son derece prim yapan bir eylem. Ama bu işler nedeniyle İspanya’ya göç gibi bir durum falan yok.”

Hür Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir